GY.I.K.

Sajnálom, de ebben az évben nem szervezünk tábort!
 
 1. Kérdés: A hagyományos erdei iskolához képest mi a különbség az ön szolgáltatásában?
  Válasz: Mielőtt az interaktív túra ötlete megfogant, sokakkal beszéltem a témáról, és két probléma vetődött fel az erdei iskolákkal kapcsolatban: Egyrészt általában messzebb vannak, ezért sokszor szállást is igénybe kell venni. Ezzel az a probléma, hogy a szállás és utazás igen meg tudják nyomni a költségeket, amire sokan nem akarnak annyit áldozni se pénzben sem időben. Másrészt sokszor (tisztelet a kivételnek!) az erdei iskolában dolgozó nem szakmabeli, nem erdészként dolgozik, vagy terepen sose dolgozott kolléga, így bizonyos gyakorlati kérdésekre nem tud válaszolni. Többek beszámolójában az erdei iskolában inkább kézműveskednek, nem túráznak (természetesen nem általánosíthatunk). Ezekre szerettem volna szolgáltatásommal reagálni: El tudok menni oda, ami az Önök csapatának közelebb van, és lassan egy évtizede terepen dolgozom, így a felvetődő kérdésekre úgy érzem, felkészültem (és a gyerekek sokat szoktak kérdezni!  ).
 2. Kérdés: Miért kerül ennyibe egy főre a túravezetés?
  Válasz: Áraim kialakításánál 2 dolgot vettem figyelembe: ​
  • 2019-ben egy háromnegyed órás bábelőadás 800 forint fejenként. Én egy óvodás csoportnak 3, egy iskolás osztálynak 4 vagy 5 órás túrát tartok kevesebb pénzért.
  • Egy 70 g-os csipsz és egy fél literes kóla együtt 700 Ft körül vannak.
   Sajnos a szolgáltatásom áránál az utazás szokott többe kerülni.
 3. Kérdés: Önnel talán többet láthatunk, mint egyedül?
  Válasz: A tapasztalat azt mutatja, hogy igen. Jobban rááll a szemem az erdőben lévő érdekességekre, bizonyos helyeket meg jól ismerek, tudom a titkait.
 4. Kérdés: Ön nélkül is érdemes erdőbe menni?
  Válasz: Igen, igen, igen! Tessék kimenni családostul minél gyakrabban! Külön ajánlom a Gödöllői Arborétumot (Gödöllő, Isaszegi úton), akár egy kis sütögetésre, vagy egy családos sétára.
 5. Kérdés: Vannak olyan túrautak, amik különösen szépek?
  Válasz: Csak a kedvenceimet írom: a Gödöllői Arborétum mesés, de majdnem sík, tehát akik a kihívásokat szeretik, azoknak a környéken a Pátyi részt ajánlom. Ismerek ott néhány rejtett, belső völgyet, vízmosást. Pándon is felfedeztem múltkor egy két km-es vízmosást az erdő alatt, ami szintén bámulatos, szóval a dombvidéket se kell leírni 
 6. Kérdés: Az erdőben le szabad térni a túraútról?
  Válasz: Ha éppen erdőlátogatási tilalom nincs (amit az erdő bejáratánál a vadgazdálkodónak hirdetésben közölni kell), akkor az erdő szabadon látogatható az erdőtörvény (EVT) értelmében. Ugyanez a törvény viszont tiltja, hogy magunkkal vigyünk motorfűrészt, fél kilónál nagyobb fejtömegű baltát vagy 30 cm-nél hosszabb fűrészt. De aki ilyen honlapokat olvas, az nem lopni megy az erdőbe 
 7. Kérdés: Ön vadászik?
  Válasz: Volt engedélyem és puskám, de mindkettőtől megszabadultam. A mai vadászati kultúra túlságosan felpörgött (életünk minden területével együtt), és ezt nem akarom lekövetni. Tehát nem.
 8. Kérdés: Ön ismeri az ehető és mérgező bogyókat, gombákat?
  Válasz: Aminek a gyümölcse ehető, azt általában már kóstoltam (mondjuk a páfrányfenyő magköpenye vajsavas erjedés következtében olyan büdös, hogy belelépni se szeretek, de ez más kérdés  ). A gombák kérdése egy keményebb dió: gombaszakellenőrként arra képeztek ki, hogy a nálunk előforduló hatezer (!) fajból ki tudjuk választani azokat, amelyek biztosan ehetők, és felismerjük a súlyosan mérgezőket. Az utóbbiak, és amiket fel nem ismerünk, azok mehetnek a komposztra.
 
Barkóca Erdészeti Társaság 2021. ©
Minden jog fenntartva. .